De Jeugdjaren van Julia Aernoudt
Op 20 april 1901 zag Julia Aernoudt het levenslicht. Ze werd geboren als zesde dochter op rij in het gezin van Henri Aernoudt en Marie Notterdam. Jammer genoeg heeft ze haar ouders niet lang mogen kennen. Ze verloor ze beiden toen ze nog maar 6 jaar oud was. Noodgedwongen groeide ze verder op bij een tante en nonkel in Dudzele. Toen ze 12 werd, ging ze op internaat bij de zusters van Sint-Jozef (nu beter bekend als De Jozefienen). Daar leerde ze zowat alles om een goede huismoeder te zijn, want dat was in die tijd het voornaamste. Daarna heeft ze een periode in Wallonië gewoond bij een andere tante en nonkel. Daar hoopte ze goed Frans te leren, maar zeker even belangrijk: ze leerde er werken op de boerderij.
gezinsleven
Eens ze terug in Dudzele kwam, leerde ze al snel haar toekomstige man, Jules Dendooven, kennen. Na zijn legerdienst zijn ze getrouwd op 11 november 1924. Samen kregen ze een kroostrijk gezin van 10 kinderen: Roger, Lucien, Gilbert, Etienne, Germain, Arthur, Marie-Jeanne, André, Wilfried en Gratien. Tot 1945 waren ze landbouwers in Oostkerke. Na de oorlog kwamen ze naar Lissewege op de historische hoeve Groot-Ter-Doest. In 1960 openden ze hier samen met hun kinderen een restaurant.
Julia is overleden op 30 januari 1973. Ze stierf na een leven gekenmerkt door eenvoud, behulpzaamheid en liefde. Bovenal als een gelukkige vrouw, moeder en marraintje voor vele kleinkinderen.
Haar levenswerk
Julia’s favoriete ontspanning was kaarten en koken. Alle producten die ze gebruikte, kwamen van hun eigen erf. Rosbief was één van haar specialiteiten. Ook kip en varken stonden vaak op het menu. Bij elk gerecht zorgde Julia voor haar eigen touch. Ze wist perfect welke kruiden bij welk stuk vlees hoorden. Julia was enorm inventief bij het creëren van nieuwe kruidenmengsels, het was haar passie. Ze heeft vele uren in de keuken gespendeerd aan het experimenteren met natuurlijke kruiden. Door de jaren heen verfijnde ze het recept tot iets wat later als een heus familiegeheim zou worden aanzien. We delen heel graag haar specialiteit met het grote publiek, want haar ‘levenswerk’ verdient dat.